Laasonportin alueen rakennustapaohjeissa on määritelty, että tontille saa/pitää rakentaa 1,5-kerroksinen, pääosin puuverhoiltu talo. Julkisivun väritykselle on annettu joitakin vaihtoehtoja ja katon pitää olla tumman harmaa. Seinien päävärit saavat olla esim. Tikkurilan 516X (vaalea rusehtava), 526X (punertava), 614X (siniharmaa) tai 584X (vihertävä). Värit voi katsoa kätevästi esim. täältä.

Saan siis heittää jo lukioaikana hankkimani Jämerä kivitalojen esitteen paperinkeräykseen ja sitä myöten unohtaa haaveeni rapattupintaisesta kivitalosta. Eipä silti, lämminhenkinen puutalo ei tunnu tällä hetkellä yhtään huonolta vaihtoehdolta. Päinvastoin.

Olemme ehtineet käydä ihan muutamassa taloesittelyssä ja minä olen surffaillut jonkun verran talotoimittajien nettisivuilla. Myös syksyn Asta-messuilta raahasin kassikaupalla esitteitä, ja niitä on tullut selailtua iltojen ratoksi. Talotoimittajiin emme vielä ole varsinaisesti olleet yhteydessä mutta se urakka käynnistynee nyt pikkuhiljaa.

Tulevan talon malli on alkanut hahmottua perinnetalotyyppiseksi. Rinnalla kulkee ajatus myös hieman modernimmasta, esim. osin pulpettikattoisesta ratkaisusta. Luulen kuitenkin, että klassinen perinnetalo tulee viemään voiton. Tässä joitain malleja:

1187433.jpg
JukkaTalo


Takapihalle haluaisin ehdottomasti katettua terassitilaa. Myös yläkerran parveke saisi olla
takapihan puolella (ja mahdollisesti sekin katettu).


1187426.jpg
Vaajatalot

Autokatos/-talli voisi olla taloon kytkettynä, ja olisi kätevää jos känti kodinhoitohuoneeseen ja
takapihalle olisi katoksen läpi, kuten tässä.


1187437.jpg
Jetta-talo

Talon sisääntulo joko katettu tai sitten lämmin kuisti. Kuisti tai tuulikaappi on ehdoton.

1187432.jpg
Jetta-talo

Tässä esimerkki toisen tyyppisestä talosta. Nämä on tosin nimetty yleensä 2-kerroksisiksi, joten en tiedä saako tällaista tontille edes rakentaa. Tämän mallin heikkous on se, ettei tässä ole katettua terassia. Yläkerran parveke ei tuon isompi tarvitsisi olla. Se on varmaan lähinnä petivaatteiden tuuletuskäytössä.

1187436.jpg
JukkaTalot

Tässä on aika hyvä alakerran pohja, tosin kodinhoitotila saisi olla hieman reilumpi.
 
1187429.jpg

Vaajatalot

Yläkerta näin, eli kaksi pienempää makuuhuonetta ja yksi iso jossa reilun kokoinen vaatehuone.