Aloitimme talotoimittajien kartoituksen tästä ihan kotinurkilta, eli kävimme torstaina pirkkalalaisessa Talotekossa. Fiilikset olivat kohtalaisen sekaiset eikä armoton taloesitteiden selailu ollut vielä tuottanut tulosta. Hieman vaihtoehdot ovat kylläkin vähentyneet, sillä Lempäälän kunnasta selvisi, että osittain 2-kerroksiselle ratkaisulle ei rakennuslupaa heltiä. Saimme vihdoin myös tontin mitat (n. 26 x 40 m) ja huomasimme, että tontin kapeus rajoittaa aika paljon talon mallia.

1257954.jpg

Tämän saimme huomata melko pian myös Talotekolla. Haaveemme oli saada talon jatkoksi kahdelle autolle katospaikka. Tämä unelma romuttui lähes välittömästi kun myyjä alkoi mittailla tonttiamme. Tuosta 26 metristä vähennetään siis ensin 2 x 4 m jota lähemmäksi rajaa taloa ei saa rakentaa. Jäljelle jäävään 18 metriin mahtuu hädin tuskin yhden auton katospaikka ja järkevän kokoinen talo siten että harja on tien suuntaisesti. Edes ajatus siitä, että varasto tulisi katoksen oikeaan reunaan, jolloin katoksen läpi pääsisi kulkemaan takapihalle (kts. kuva alla), ei tunnu onnistuvan... Paljon on siis vielä pohdittavaa, mm. toisen auton sijoituspaikka.

1187426.jpg

Tuo kuvassa oleva Vaajatalojen malli toimi muilta osin suunnittelun lähtökohtana, sillä talon leveys oli suht sopiva ja pohjakin oli piirretty tonttia ajatellen oikein päin. Pari metriä taloa on tosin varaa pituussuunnassa kasvattaa. Huoneistoala tässä mallissa on 144 m2.

1257980.jpg
Ensimmäinen asia joka tässä pohjassa kiinnitti huomiota oli, yllätys yllätys, turhan pieni kodinhoitohuone. Todennäköisesti talon levennys tehtäisiin siis suoraan khh:n, pesuhuoneen ja saunan hyväksi. Tästä mallista puuttuu myös tuulikaappi, joten kuisti voisi olla ratkaisu siihen, tosin se tuo taas lisäkustannuksia. Keittiössä vesipiste (ja astianpesukone) on suht kaukana hellasta, joten sekin vaatii vielä jumppaa. Rappusten alle kaavailimme pientä vaatehuonetta.  Nähtäväksi jää mitä arkkitehti näillä toiveilla saa tuosta aikaiseksi, mutta vaikka vietimme 2,5 pitkää tuntia myyjän kanssa pohjaa hahmotellen, en ole vielä ihan vakuuttunut ollaanko edes lähellä mieluista ratkaisua. Matiaksen mukana olo tosin "hieman" häiritsi keskittymistä sillä poika ei lukuisista leluista ja juoksenteluvapaudesta huolimatta oikein viihtynyt. Ihmekös tuo...

Yläkerta oli hieman helpompi, sillä sen suhteen toiveet olivat aika selvät. Portaiden ja WC:n päällä olevasta kattolyhdystä luovuimme (pitkin hampain mutta lisäkustannukset huomioiden). Kylppärille joudutaan siis ottaamaan hieman tilaa isomman makkarin puolelta ja vaatehuone siirtyy siis kylppärin viereen. Aulan jatkona säilytimme tuuletusparvekkeen. Aulastahan on mahdollisuus tehdä vaikka pieni makuuhuone jos joskus sellainen tarve tulee eteen. Eihän sitä tiedä mitä tämä elämä tuo tullessaan ;)

1187429.jpg
Ison makuuhuoneen ikkunan sijoittelu jäi vielä hieman auki, sillä autokatoksen harja siirtyy keskemmäs taloa kun ulkovarasto tulee katoksen jatkoksi (kts. julkisivukuvat Vaajatalojen sivuilta). Muuten yläkerta vaikuttaisi olevan ihan ok.

Talon ulkopuolen verhoiluksi valitsimme tähän tarjoukseen yksimielisesti ylös asti olevan vaakalaudoituksen leveällä laudalla ja kulmalaudoilla. Parvekkeen molemmin puolin tulee katoslipat jolloin katettu terassiala hieman kasvaa, kuten alla olevassa Kastellin mallissa. Ja teknisen tilan ovi siirtyy myös talon pitkälle sivulle takapihan puolelle.

288403.JPG

Suunnitelmia ei siis hiottu vielä ihan loppunsa, ja varmasti edessä on vielä pitkällinen prosessi ennenkuin pohja saadaan lyötyä lukkoon, mutta noista lähtökohdista saadaan nyt ainakin ensimmäinen tarjous ja päästään vähän hahmolle kokonaiskustannuksista. Talopelillä tosin ollaan jotain jo laskeskeltu.

Tällä budjetilla tuntuu kuitenkin vahvasti siltä, että mitään valmistoimitusta meidän ei kannata ottaa. Osaurakoiden kilpailuttamisessa on tietysti omat riskinsä, mutta siitä saatu säästö tulee suoraan meille. Talotehdashan laskee kaikki varman päälle ja vähän ylikin avaimet käteen toimituksissa. Ja toisaalta harkitsemme myös vakavasti mitä työvaiheita pystyisimme itse tai osittain talkoilla tekemään.

Tontista vielä sen verran, että kapeudestaan huolimatta se on muuten oikein hyvä. Tontti on kauttaaltaan tasainen, joten maatyöt ja perustukset pitäisi hoitua suht kivuttomasti. Myös talon sijoittelun kannalta on hyvä, että eteläpuolelle tulevat ruokailuerkkerin ikkunat eivät todennäköisesti tule aivan naapurin seinää vasten, sillä naapuritalon joutunee sijoittamaan keskemmälle heidän tonttiaan. Erkkeristä on siis todennäköisesti näkymät naapurin etupihalle. Ja toisaalta taas me saamme olla omalla terassillamme suht näkösuojassa kun eteläpuolen naapuri ei sinne suoraan näe. Sitäpaitsi eteläpuolen tonttihan on kai edelleen jakamatta...

Taloteko lupasi tarjouksensa parin viikon päästä. Todennäköisesti odottelemme sen, ja jos olemme tyytyväisiä heidän arkkitehdin palveluun (heidän suunnitteluaan on ainakin kuultu kehuttavan), hiomme varmaan pohjaa vielä vähän eteenpäin. Sen jälkeen voisi aloittaa varsinaisen kilpailuttamisen ja hakea rinnakkaistarjouksia, sekä miettiä parasta toimitustapaa ym. teknisiä yksityiskohtia.

Yritän huomenna käydä Hämeenlinnan reissulla ottamassa muutamia tuoreita kuvia tontilta. Toivottavasti ei kauheasti pyrytä lunta...